Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Om udsendelse 
Nogle siger farvel til deres soldat i lufthavnen eller på kajpladsen, men det kan også være rart at sige farvel derhjemme.
Når din soldat tager af sted, er det normalt at bekymre sig for, om han eller hun har det godt. Mange tæller også dagene, inden de igen skal se deres forældre eller søskende. 

Når en i familien tager på mission 

Hvis din mor, far, søster eller bror skal udsendes i international mission, vil det påvirke hele din familie.

Nogle ting bliver for en tid anderledes for hele familien, når en soldat skal udsendes. Både de voksne, dine søskende og du kan reagere på, at familiens hverdag nu ændrer sig.

Det er ikke altid, man selv er bevidst om, at man opfører sig anderledes, og det er også meget forskelligt, hvordan man reagerer.


Typiske reaktioner

De almindeligste reaktioner er, at man bekymrer sig meget for sine forældre eller søskende. Det er måske også svært at falde i søvn, ligesom man kan have flere mareridt end normalt. Man kan også blive trist og måske få mave- eller hovedpine eller græde mere end normalt. Nogle bliver meget vrede eller det helt modsatte, så de lukker sig inde i sig selv.

For mange børn og unge kommer de her følelser og reaktioner under soldatens udsendelse, men det er også normalt, at det først sker efter, soldaten er kommet hjem.


Tilbage på leave

Efter et stykke tid vænner mange sig til, at soldaten er væk, og I har fundet en ny rytme for hverdagen. Derfor kan soldatens leave – de to uger, hvor soldaten kommer hjem på ferie i Danmark - opleves som svær, selvom det er noget, både du, soldaten og resten af familien glæder sig.

Du har måske tænkt meget over, hvor mange ting I nu skal lave sammen. Det har resten af din familie formentlig også. Derfor kan det godt være svært at skulle nå alle de ting, som I har forestillet jer – især fordi leaven er kort. Det kan også være, at din soldat er træt, fordi han har oplevet så meget, og bare gerne vil blive derhjemme hos jer.


Sidst opdateret 25-02-2020 - kl. 11:34

Netrådgivning

Anonym rådgivning online.

Tal med andre

Du kan få det bedre ved at tale med andre.

Gode bøger

Se vores bøger og foldere til børn og unge.

Spil online

Prøv lejrspillet Camp Dannebrog

Gode råd til børn og unge

  • Snak med andre om det – enten kammerater eller andre voksne. Spørg dine forældre, hvis der er noget, du ikke forstår eller er bange for. Ingen spørgsmål er forkerte eller dårlige.
  • Fortæl andre om missionen og del dine tanker og følelser. Så bliver det meget nemmere at være dig.
  • Accepter at du nogle gange er mere følsom og nærtagende end tidligere. Det er helt normalt, når noget ændrer sig i hverdagen, og et nært familiemedlem er væk.
  • Få far eller mor med i skolen eller klubben og fortæl om hans eller hendes udsendelse. Det er vigtigt at få viden om, hvad de laver i missionsområdet – også for dine lærere og kammerater.
  • Alle har en mening om krig og deltagelse i krig, men det er ikke dit ansvar at forsvare din soldat.
  • Ring til Veterancentret og snak med en psykolog, som kan svare på mange spørgsmål. Du kan eventuelt få en voksen til at hjælpe dig med at ringe op.
  • Fortsæt dine fritidsaktiviteteraktiviteter med ridning, fodbold eller hvad du nu plejer at lave. Find på hyggelige aktiviteter med familien. Det hjælper på savnet, når din hverdag fortsætter, som den plejer.
  • Deltag i Forsvarets pårørendearrangementer. Her kan du måske møde andre børn og unge, som har familie, der er udsendt.

Kontakt os

Veterancentrets
Familieenhed
Ringsted Kaserne
Garnisonen 1
4100 Ringsted

Døgntelefonen
7281 9700
vetc-myn@mil.dk