Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Hjælp dit barn 
Involver gerne kammerater, lærere eller pædagoger og fortæl dem om udsendelsen. Det kan hjælpe dit barn, når du er rejst.
Nogle børn har reaktioner på, at et nært familiemedlem skal udsendes, mens atter andre først reagerer op til et halvt år efter, soldaten er kommet hjem. 

Støt dit barn under udsendelse 

Som forælder er det godt at være særlig opmærksom på dit barn i og efter udsendelsesperioden.

Hvis du skal udsendes i international mission, vil det berøre hele din familie. Hos både forældre, partnere, søskende og børn vil der ofte være en reaktion. Børn, hvis familiemedlem tager på mission, kan reagere meget forskelligt. 


Typiske reaktioner

De almindelige reaktioner er bekymring, søvnproblemer, tristhed, mave- eller hovedpine, samt gråd og vredesudbrud, eller det helt modsatte: indesluttethed. Nogle børn kan reagere på sin soldats fravær ved at opføre sig meget ansvarligt og blive mere ”voksne”, mens andre modsat bliver mindre selvhjulpne og får brug for ekstra hjælp.

Selvom det især er under udsendelsen, at børn reagerer, kan nogle børn have reaktioner op til et halvt år efter soldatens hjemkomst.


Leave i børnehøjde

Efter et stykke tid vænner familien sig til, at far, mor, bror eller søster er væk, og der opstår nye rutiner i dagligdagen. Derfor kan soldatens leave opleves som en udfordring, selvom det er noget, alle glæder sig til. 

På den ene side er der store forventninger til leave-perioden fra både den udsendte og familien. På den anden side kan det være svært at indfri alle forventningerne på de få uger, leaven varer, og alle har i baghovedet, at soldaten snart skal afsted igen. Særligt børn kan opleve det svært at sige farvel for anden gang.


Byg bro hjem til Danmark

Mange soldater gør sig meget umage med at holde kontakt til børnene derhjemme, når de er afsted. Teknologiske fremskridt har heldigvis gjort det nemmere. Det er dog almindeligt, at især mindre børn har svært ved at gennemføre videosamtaler med den udsendte. I stedet kan børnene få tryghed i at have billeder af mor eller far, søster eller bror i dagligdagssituationer i missionsområdet, såsom billeder af soverum, kantine, træningsfaciliteter mv.

Skoler og institutioner har også stor glæde af at høre om Forsvarets missioner. Det kan være en god idé, at soldaten inden udsendelse eller under leave tager ud på barnets skole eller børnehave og fortæller om missionen. 

Når kammerater og lærere eller pædagoger får indblik i soldatens arbejde, bliver det nemmere for barnet at tale om det, der er svært, når deres soldat er væk. Viden og information er med til at forebygge misforståelser, mobning og ensomhed.

Sidst opdateret 11-05-2016 - kl. 09:39

Gode bøger

Se de hæfter og bøger, der er rettet mod børn og unge.

Samtalegrupper

Tilbud om samtalegrupper for børn og unge.

Gode råd til de voksne

  • Prøv at få hjælp til praktiske gøremål i hjemmet, så der bliver tid til hyggestunder med det enkelte barn.
  • Børn kan have voldsomme fantasier om, hvad der foregår under krig. Sørg derfor for at give information i børnehøjde både inden og under udsendelsen, og vær altid tilgængelig for barnets spørgsmål.
  • Del voksen-bekymringer med andre voksne. Hjælp dit barn med ikke at tage voksenansvar.
  • Acceptér at dit barn i en periode har reaktioner på udsendelsen. I de fleste tilfælde er der tale om forbigående normale reaktioner på en ny situation.
     

Kontakt os

Veterancentret
Ringsted Kaserne
Garnisonen 1
4100 Ringsted

Døgntelefonen
7281 9700
vetc-myn@mil.dk