Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Nye bøger: De pårørende får en stemme

Indholdsområde

 
 
Er du ansat i Forsvaret, kan du få bøgerne udleveret ved kontaktofficeren på dit tjenestested.
De tre bøger er inddelt efter aldersgrupper: voksne, unge og børn, som er pårørende til en psykisk skadet veteran. 

Nye bøger: De pårørende får en stemme 

Bogudgivelser: Veterancentret udkommer med tre nye bøger om at være pårørende til en psykisk skadet veteran. Her fortæller de pårørende om både magtesløshed og kærlighed til veteranen, når skaden er sket.

18-01-2016 - kl. 19:00
Af Karen Dahlin

Veterancentret udkommer i disse dage med tre nye bøger. Det er beretninger fra voksne, børn og unge, der alle har det til fælles, at de i deres familier har en psykisk skadet veteran.

- Bøgerne viser, hvor vanskeligt, det er at være pårørende i den situation, men også hvor stor kærligheden er til veteranen. Håbet med bøgerne er, at disse hudløst ærlige pårørendes erfaringer kan støtte og inspirere andre i en lignende situation, og det uanset om skaden skyldes krig eller er sket herhjemme, siger oberst Jette Albinus, chef for Veterancentret.

I bøgerne fortæller pårørende i alderen fra fire til 67 år om, hvordan de oplever at leve tæt sammen med deres veteran med en psykisk krigsskade. Det er første gang i en dansk militær kontekst, at der på denne måde bliver sat fokus på de pårørende.

- Der er omkostninger ved at gå i krig, og det må vi aldrig fortie. Kun ved at stå frem og fortælle om omkostningerne kan vi hjælpe, støtte og forsøge at afbøde den del også, siger Jette Albinus.

Baglandet er også ramt
Bøgerne viser tydeligt, at det ikke kun er soldater, der kan komme til at betale en høj pris for at tage i international mission. Det gælder også for de pårørende.

- Opmærksomheden har før primært været på veteranen, men forskere, militærpsykologer og socialrådgivere har nu også blikket skarpt rettet mod de pårørende. Det gælder også her på Veterancentret, siger Jette Albinus.

Selv om de pårørende står i samme situation, takler de den meget forskelligt. Det kan være svært som pårørende både at skulle støtte den psykisk skadede veteran og samtidig tage vare på resten af familien og sig selv.

- Det pårørende er udsat for et stort pres, og det skal vi både fortælle om og lytte til. Bøgerne er på den måde også et udtryk for, at vi kan tale åbent også om det svære i Forsvaret, siger Jette Albinus.

Danske veteraner

Danmark har siden 1992 udsendt 31.000 soldater i international mission

Én ud af ti veteraner har symptomer på PTSD 2,5 år efter deres hjemkomst (Afghanistan hold 7)

I september 2014 førte til en politisk aftale på Christiansborg om en styrket veteranindsats med familiestøtte med fokus på børn som et væsentligt punkt.

Soldater der fik set for meget

Bøgerne er udgivet af Veterancentret og hedder:

De voksne i baglandet til soldater, der fik set for meget

De unge i baglandet til soldater, der fik set for meget

Børnene i baglandet til soldater, der fik set for meget

Bøgerne kan læses elektronisk på veteran.forsvaret.dk

Ansatte i Forsvaret kan få bøgerne hos kontaktofficeren