Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Ny forskning om Afghanistanveteraner

Indholdsområde

 
 
Soldater fra ISAF hold 10 i parade på flagdagen efter hjemkomst
Undersøgelsen fokuserer på, hvordan veteranerne fra ISAF hold 10 har klaret sig 6,5 år efter hjemkomsten til Danmark. Foto: Forsvarsgalleriet 

Ny forskning om Afghanistanveteraner 

Veterancentret har undersøgt veteraner fra ISAF hold 10. Målet er at kunne målrette indsatsen for de veteraner, der er i farezonen for at udvikle posttraumatisk stress længere tid efter deres udsendelse.

07-10-2019 - kl. 19:30

Af Karen Dahlin

Veterancentret har undersøgt forekomsten af posttraumatisk stress (PTSD) og depression blandt de veteraner, der var udsendt til Afghanistan på ISAF hold 10, 6,5 år efter de kom hjem. Undersøgelsen viser, at omkring 10 procent af veteraner oplever svære symptomer på PTSD 6,5 år efter deres hjemkomst. Det samme viste en undersøgelse af ISAF hold 7, som Veterancentret også har udført. Begge hold havde mange kamphandlinger og oplevede døde og lemlæstede soldaterkammerater.

”Vi så nøjagtig det samme billede af veteraner fra ISAF hold 7, så de to hold ligner hinanden, når det gælder andelen af veteraner, der oplever svære PTSD- eller depressionssymptomer,” siger Søren Bo Andersen, der er forskningschef i Veterancentret.

Undersøgelsen viser også, at de veteraner der oplever symptomer på PTSD 6,5 år efter hjemkomst ikke har været udsendt flere gange efter deres udsendelse med ISAF hold 10 sammenlignet med dem, der ikke har symptomer på PTSD.


Flere traumatiske oplevelser

Undersøgelsen viser også, at veteraner med PTSD-symptomer 6,5 år efter udsendelsen har oplevet flere potentielt traumatiske begivenheder igennem livet. De oplever også, at de har mindre social støtte fra deres familie, venner og eventuel partner eller anden nærtstående.

”Hvis Veterancentret efter udsendelsen kan identificere en række faktorer, der hænger sammen med PTSD-symptomer mange år efter udsendelsen, kan vi bedre målrette vores indsatser og forebygge potentielt skæve livs- og karriereforløb efter hjemkomsten.,” siger Søren Bo Andersen.

Det er ikke muligt ud fra undersøgelsen af ISAF10 direkte at trække paralleller til andre hold. Der vil være store forskelle på, hvad soldaterne har oplevet på deres mission.

Veterancentrets forskere forventer inden for en årrække at undersøge endnu et Afghanistan-hold.

Hovedresultater fra undersøgelsen

  • Undersøgelsen viser, at 9,8 procent af veteranerne fra ISAF10 oplever svære symptomer på PTSD 6,5 år efter hjemkomst, mens 5,8 procent oplever moderate depressionssymptomer og 4,2 procent oplever svære depressionssymptomer. Der er ikke forskel mellem ISAF7 og ISAF10, når det gælder andelen af veteraner, der oplever svære PTSD-symptomer eller svære depressionssymptomer.

 

  • Veteraner fra ISAF10 med moderate eller svære symptomer på PTSD 6,5 år efter udsendelsen har ikke haft flere udsendelser efter ISAF10 sammenlignet med dem, der ikke har symptomer på PTSD.

 

  • Veteraner med moderate eller svære PTSD-symptomer 6,5 år efter hjemkomst har oplevet flere traumatiske begivenheder igennem livet, ligesom de oplever, at de har mindre social støtte fra deres familie, venner, partner eller andre nærtstående.

 

  • Inden for det sidste år har 71 personer (14,8 %) på ISAF10 haft selvmordstanker, mens 24 personer (5 %) har haft selvmordsplaner, og én person (0,4 %) har forsøgt selvmord. Tallene for selvmordstanker og selvmordsplaner på ISAF10 er lige så høje, som da Veterancentret undersøgte ISAF7 6,5 år efter hjemkomst.

Læs rapporten.

Læs rapporten

Læs mere