Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
To bueskytter træner udendørs
Anker Sewohls første udsendelse var i 1980 til Cypern og hans sidste i 2009 til Afghanistan. Oplevelserne har givet ham PTSD, som han nu forsøger at leve bedre med. For ham er bueskydning en god måde at træne sig selv i at fokusere. Foto: Anders Fridberg 

Nu tør Anker sigte på ny 

De danske idrætsklubber åbner dørene for skadede veteraner, som vil tilbage i civilsamfundet.

31-07-2018 - kl. 10:44

Af Kristina Schønnemann Jensen

Følelser af utryghed og angst har spændt ben for Anker Sewohl. Den tidligere forsvarsmester i pistolskydning har i mange år ikke kunnet stå på skydebanen af frygt for, hvordan folk håndterede våben bag hans ryg.

Anker Sewohl er nemlig psykisk skadet veteran med PTSD og en af de skadede veteraner, som deltager i Forsvarets Invictus Games-projekt. Her træner veteranerne op til et internationalt sportsstævne for skadede veteraner, imens de udfordrer sig selv.

- Min målsætning er, at jeg bliver bedre til at komme ”ud af hulen”. At jeg kommer ud blandt fremmede mennesker i stedet for at lukke mig inde og gemme mig, for jeg har en tendens til, siger han.


God velkomst i bueskytteklubben

Sporten skal være med til at skubbe i den retning, og den udvikling er allerede i gang. Anker er nemlig blevet taget godt imod i det lokale Vordingborg Bueskyttelaug, som samarbejder med DIF Soldaterprojekt, der også er knyttet op med det danske Invictus Games-projekt. Helt konkret betyder det, at trænerne i Vordingborg sat sig ind i, hvad PTSD grundlæggende er, og lært, hvordan de skal gå til Anker.

"Det giver mig en tryghed, at jeg ikke skal være nervøs over, hvad de laver bag mig. De har også fortalt de andre skytter det," siger han.


En nem vej ind

Med en udleveret kode til træningsbanerne kan Anker træne også uden for åbningstid, hvis det i en periode er svært at træne sammen med andre, ligesom han får vejledning fra trænerne og udstyr stillet til rådighed i klubben.

Og det er netop ånden i DIF Soldaterprojekt, at det skal være nemt at komme ind af døren til idrætsverdenen for de psykisk udfordrede veteraner, fortæller Andreas Carlsen, der er konsulent i DIF Soldaterprojekt.

"Især hvis de (veteranerne, red.) kæmper med det sociale, så finder vi en måde, hvor klubberne alligevel kan favne dem, sådan så at de på sigt begynder at søge fællesskabet ude i klubben," siger Andreas Carlsen.


Ud på banen - med andre

For Anker Sewohl har velkomsten i klubben været over alle forventninger, og han er nu godt i gang med sin buetræning og udfordrer sin PTSD.

"De er virkelig hjælpsomme og har faktisk også sat en 18 meter bane op til mig, som er en lidt speciel konkurrencedistance, sådan at jeg kan træne ude sammen med de andre og ikke skal stå inde, hvor der ingen mennesker er. For det får jeg jo ikke meget ud af. Jeg skal jo lære at være sammen med andre mennesker."

Artiklen her er også bragt i Veterancentrets eksterne nyhedsbrev

Invictus Games

Invictus Games er et multisportsstævne for psykisk og fysisk skadede veteraner, skabt på initiativ af HKH Prins Harry i 2014 efter hans oplevelser som udsendt til Afghanistan. I år foregår stævnet i Sydney, Australien fra den 20.-27. oktober.

DIF klar efter Invictus

Forsvarets samarbejde med DIF betyder også, at DIF Soldaterprojekt står klar, når Invictus-atleterne kommer hjem fra Sydney, fortæller Andreas Carlsen.

"Det er hårdt, selv for OL- eller Paralympiske atleter, når man ridder på bølgen efter et stævne og så kommer hjem til gråvejr og hverdag. Der går vi også ind og hjælper atleterne ud i idrætsforeningerne, så Invictus Games ikke bliver endemålet, men springbrættet til at komme videre."

Bag projektet

Det er Forsvarets Sundhedstjeneste, der driver projektet i Danmark i samarbejde med Veterancentret og DIF Soldaterprojekt. Formålet med Invictus Games er gennem idræt at hjælpe de skadede veteraner videre i deres liv.