Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
Afsked ved terminal med et kysende par i mængden af udsendte og deres pårørende
Afskeden med partnere og familie før turen går til Estland i 2018. Foto: Lars Bøgh Vinter 

På video med Estland 

Veterancentret kunne ikke besøge de danske udsendte i Estland, da covid-19 lukkede mange europæiske grænser. I stedet fik militærpsykologerne sine første erfaringer med støttende videomøder.

10-06-2020 - kl. 14:46
Af Kristina Schønnemann Jensen

Når Forsvaret har danske bidrag udsendt i internationale missioner, aflægger Veterancentrets militærpsykologer et såkaldt kontaktbesøg i løbet af udsendelsen for at mindske psykiske udfordringer på sigt. Men med covid-19 blev der i foråret spændt ben for mange oprindelige planer. Således måtte også Veterancentret konstatere, at ingen fly kunne bringe to militærpsykologer til Tallinn i Estland, hvor eFP hold 3 er udsendt i NATO-missionen Enchanced Forward Presence.

Hele idéen med kontaktbesøgene er at få talt med de udsendte på den givne mission for dels at forebygge eventuelle uhensigtsmæssige reaktioner og dels for at undersøge, om der er behov for yderligere tiltag fra Veterancentret. Men når det ikke var muligt at komme fysisk til stede i lejren, måtte militærpsykologer Hanne Avnegaard og Nikolaj Andersen indstille sig på en videoløsning.

”Vi må være ærlige at sige, at det ikke var uden bekymringer: Hvordan kunne samtalekvaliteten sikres, ville teknikken være med os, og hvordan ville ikke mindst soldaternes oplevelse af det være, for bare at nævne nogle af vores betænkeligheder,” siger Hanne Avnegaard.

Med de forbehold i tankerne fik militærpsykologerne udarbejdet en model for videokontakten og en evaluering efterfølgende i samarbejde med Veterancentrets Videncenter. På den måde fik Veterancentret testet et nyt setup, og samtidig sikret, at folkene i Estland fik den støtte, de havde behov for. 

”Vi er nu en erfaring rigere og fandt en god måde at levere en del af den støtte, som vi normalt yder i missionsområdet. Og ikke overraskende fandt vi, at behovet var der, for også i Estland var de udsendte påvirket af de omstændighederne, som covid-19 har medført i Danmark og resten af verden,” siger Nikolaj Andersen.

Militærpsykologerne, der arbejder med internationale operationer, vil fremover arbejde videre med at tilpasse og optimere videoformat som et ekstra greb, hvis endnu en ekstraordinær situationen igen måtte kræve det.

Kontaktbesøg i internationale operationer

  • I 2019 blev der gennemført fire kontaktbesøg, to i Afghanistan og to i Irak.

 

  • I 2020 var der planlagt seks kontaktbesøg, to i Afghanistan, to i Irak og to i Estland. Grundet covid-19 er halvdelen af disse foreløbig aflyst, mens de øvrige besøg er planlagt i efteråret og vinteren.