Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Virtual reality behandling undersøges som ny terapiform

Indholdsområde

 
 
Soldat med virtualreality-brille på og en fjernsynsskærm, der viser VR-scenariet
Det scenarie, som veteranen gennemgår i behandlingen, skal i videst muligt omfang ligne den virkelighed, han eller hun mødte under sin udsendelse. Modelfoto: Flyvevåbnets Fototjeneste. 

Virtual reality behandling undersøges som ny terapiform 

Veterancentret undersøger, om virtual reality baseret behandling kan gavne de veteraner med PTSD, som går i eksponeringsterapi.

16-07-2019 - kl. 08:10

Af Kristina Schønnemann Jensen

Hvor en almindelig eksponeringsterapi handler om at forestille sig og i erindringen gennemgå en traumatisk oplevelse, så er der fuld smæk på sanseindtrykkene i den virtual reality behandling, som i øjeblikket testes i Veterancentret på Svanemøllen i København.

Virtual reality er en ny teknologi, hvor veteranen i behandlingen vil høre lyden af kampild, stå på et bevægeligt gulv og lugte sveden fra resten af gruppen, fortæller psykolog Nikolai Roitmann, der står bag undersøgelsen.

"I dag bruger vi allerede eksponeringsterapi, men med virtual reality tester vi, om vi kan optimere genoplevelsen ved at introducere veteranen til et livagtigt virtuelt miljø, hvor han eksponeres under sikre og kontrollerede betingelser styret af psykologen,” siger Nikolai Roitmann.

Psykolog sidder ved computerskræm, soldat står i baggrund med virtual reality-udstyr på
Psykolog Nikolai Roitmann kan ved hjælp af computerens interface styre, hvilke effekter veteranen skal opleve i virtual reality. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste.


Virtual reality åbner hukommelsen

At benytte sig af den nye teknologi kan der potentielt set være flere fordele ved, mener han. Hypotesen er, at det kan blive lettere at frembringe de emotionelle reaktioner, som veteranen har behov for at få bearbejdet.

”De stimuli, klienten udsættes for i virtual reality, de åbner for nogle helt andre hukommelsesspor. Og det gør det meget svært for klienten at undgå, bevidst eller ubevist. Du har ikke den samme grad af kontrol over, hvad du husker, og hvad du vil fortælle, hvilket er svært for klienten, men godt for behandlingen,” siger Nikolai Roitmann og fastslår:

”Målet er, at han eller hun skal lære, at det at have et minde om noget farligt ikke er farligt.”

Undersøgelsen er godt i gang, hvor de medvirkende veteraner får 10 behandlingssessioner. Du kan læse mere om selve undersøgelsen, dens sigte og metoder. Planen er, indsamlingen af erfaringer og data afsluttes i december 2019. Herefter vil Veterancentret analysere resultaterne og publicere en forskningsartikel.

Fakta

Virtual reality afprøves i 2019 for 6-8 veteraner med 10 behandlingssessioner. Målet er i første omgang for Veterancentret at afprøve det tekniske udstyr, at undersøge effekten på behandlingen og vurdere om softwaren, der er udviklet i USA til amerikanske soldater, også kan være virkelighedsnære for danske soldater.